Станици – Илија Карајанов (рецитал)

train_station_light_trail_bw_by_danjufo_photography-d893uzf.jpg

Додека Зборот прозрнува
додека се враќаме од проклетството
и станици заробени
во таинствена вечност
ние само се сеќаваме 
на трепетните слова
на тие килибарни ѕвезди…
Се будиме
покрај учителот од Назарет
кој ни ги покажува
молитвите и соновите
чистилиштата и распетијата
пустините и прибежиштата
Вечно бараме клучеви
за тајни двери и ковчези
А покрај нас
низ сончеви и пеколни станици
низ вонвременски мигови
животот невидливо поминува.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.