Имагинарна реалност

Реалноста имагинарна
како да си поигрува со текот на мислите
допирајќи до заборавените одаи
на миговите на безнадежност.
Во крвта тече вино црвено
минувајќи низ телото
како река што се влева во морињата
и ги надополнува како непоканета мисла
што го обојува вниманието
во нејзини бои и вкусови
без да побара дозвола.
Одолевајќи на искушението
учиш да живееш помачно, но помудро,
ценејќи ја секоја потреба,
преиспитувајќи ја секоја желба,
почитувајќи ја секоја одлука
притоа неколебајќи се
присутен си.
Да бидеш тука е најголемо богатство
што не може да се купи со ниедна пара,
од утро до мрак денот исто трае,
ти се менуваш
и секоја секунда ти го отсликува
трчањето по забранети ливади
на кои човек најлесно може да се сопне.
Реалноста безбојна
се раширува во монотоното секојдневие
носејќи катанци чии клучеви
се изгубени во вселената,
далеку од дофат на човекот.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.