Полноќен воз

 

Јавнати се заузданите патишта.
Чекори месечеви, тропотат со ехо.
Блесок продирен разорува озон.
Но ти, токму ти реши да се качиш,
на полноќниот воз.
Портокалово обоена месечина.
Но небо без ѕвезди ѕвеѕдаллии.
Ветрец си поигрува со мислите.
Ги шета на сите страни, ги расфрла.
Си поигрува со умот и не дозволува,
да мечтае за… последниот допир.
Блиски се разгорените погледи,
како што е блиску и морето помеѓу.
Далечни се деновите исчекувани,
како што е далечна и патеката до некаде.
И сето тоа, бидејќи реши да се качиш на полноќниот воз.

 

Advertisements

3 comments

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.