Кругот – Мишо Ристовски

Додека кругот глуми триаголник,
очевидец слеп чекори кон светлина,
пратен од безгласен говорник.
Влетувајќи молневито внесува надеж, безнадежниот.
Пацифист седнат со пушка на брегот, чека армија.
Различниот надевајќи се на безличност… престана.
Осудувајќи се на романтизам, создаден е кубизам.
Кога глувиот слуша, слепиот гледа,
глупавиот е на врвот…
Таму во долината високо се издигнати очекувањата,
додека на височината е падната реалноста.
Доблесниот патник е во ќош, свиткан.
Додека кругот глуми триаголник.
Додека реката стои мирно… почива.
Брегот раздвижен, живнува по ливадите.
Антихристот седнат пред, двери,
додека верникот одбројува со молотов.
Додека кругот глуми триаголник.
Бурлескито атакува драматично,
покрај хоророт љубовно занесен.
Инертниот разулавено го трча последниот круг.
Додека пак кругот престанува да глуми триаголник…

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.