Повторување

Слушајќи го звукот на брановите
една мисла константно
ми се повторуваше.
Се трудев да заземам
медитативна положба
и мисловниот тек
да го насочам
само кон смирувачкиот звук
од морето,
но мислата ме прогонуваше
со секое издишување.
Се насочив кон неа
обидувајќи се да разберам
што е во нејзината суштина.
Репетитивност.
Повторување.
Како сите нешта околу нас – се повторуваат секојдневно.
Изгревањето на сонцето секој ден
и неговото заоѓање,
смената на годишните времиња,
денот и ноќта,
заспивањето,
будењето и сонувањето меѓу нив…
Заклучив дека многу работи
што ги правиме во животот
се случуваат одново и одново.
И во тоа беше неговата суштина,
како нешто механичко,
а убаво и нездодевно.
Репететивноста.
Како и самата мисла.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.