Неколку занимливости за книгите

 • Во целиот свет постојат речиси 130 (попрецизно 129.864.880) милиони книги.
 • Потребни се 60.000 години за да се прочитаат сите книги што постојат.
 • Три најчитани книги на светот се: Библијата, Малата црвена книшка (книга со најпознатите цитати од кинескиот партиски лидер Mao Ce Tung) и серијалот за Хари Потер.
 • Американскиот претседател Теодор Рузвелт читал по една книга дневно.
 • Најдолга реченица која некогаш била отпечатена имала 823 збора.
 • Една од пет возрасни личности не знае да чита, а најголем процент на неписменост има во јужна и источна Азија.
 • Индијците се најголеми читатели затоа што во просек поминуваат десет часа неделно во читање.
 • За пишување на една книга во просек се потребни 457 часа.
 • Жените купуваат 68% книги изложени за продавање.
 • Поголемиот број на читатели вниманието и интересот за читање на книгата го губат на осумнаесетата страница.
  row of books

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.