Евгенија Гранде – Оноре де Балзак

Евгенија Гранде  
BalzacEugenieGrandet01.jpg

илустрација од изданието во 1897
Автор Оноре де Балзак
Наслов на
оригиналота
Земја Франција
Јазик француски
Серијал Човечка комедија

Евгенија Гранде — роман од францускиот писател Оноре де Балзак издаден во 1833. Балзак раскажува за пренесување на скржавоста од таткото на ќерката Евгенија, преку невозвратената љубов од нејзиниот братучед. Како и во останатите романи на Балзак, ликовите се претставени според нормите на реализмот.

За повеќе детали тука: линк

dsc_0224.jpg

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.