Шагринска кожа – Оноре де Балзак

За книга на месец Март избравме еден од попознатите француски класици – „Шагринска кожа“ која се обработува и како лектира во средно образование.

Топла препорака за секого.

Шагринска кожа (францускиLa Peau de chagrin) — роман од францускиот романописец и драматург Оноре де Балзак (1799–1850), издаден во 1831 година. Дејството, сместено во почетокот на XIX век во Париз, ја кажува приказната за едно младо момче кое наоѓа парче шагрен со моќ да ја исполни секоја негова желба.

220px-BalzacMagicSkin01

Илустрација на „Шагринска кожа“ од 1897 година, нацртана од Адриен Моро, а издадена од George Barrie & Son

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.