Се потсетив на „Ода на радоста“ имено песната што ја пеев на хор во основно одделение, па сакав да ја споделам со сите читатели и се надевам дека во оваа Нова година радоста ќе ги прати сите.

Радост бистра, убост чиста, ќерко од Елизија
опивна си моќ што плиска, радост и поезија.

Твојте сништа спокој шират, злото што го скротува
Сите луѓе да се смират, духот твој ги сплотува

Среќни да сте милиони, јас ви праќам бакнеж врел
верба, дружба, братство, љубов, слога да ни мине живот цел.

Другар ти со другар биди, гордост има секој жив
тој пак тоа што го нема, нема живот, нема здив.

Friedrich Schillerfriedrich_schiller_by_ludovike_simanowiz

Фридрих Шилер ја напишал поемата “За радоста” (An die Freude) во 1785 година како “славење на човековото братство”. Подоцна поетот ја презирал нејзината популарност и ја отфрлил како типичен “лош период на возраста” во кој тој ја напишал. По неговата смрт, песната станала текст за хорската изведба на Деветтата симфонија од Лудвиг ван Бетовен.

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s