Исчезнување (поезија)

Се стесни видикот.
Темна магла денот го облече.
Прав од невидливост
насекаде се шири.
Испаруваме некаде
во универзумот.
Реа од гнасен чад завладеа,
а ти водиш борба со воздухот.
Зрно прашина
е поголемо од тебе,
му се плашиш на отровот
што го испушта расчадениот оџак.
Во себе погледнуваш,
самиот не можеш да се видиш,
стануваш едно со дишењето
и се претвораш во огледало.
Исчезна краткиот миг
на благосостојба,
се јави немирот
како Демон што демнее,
додека не се претвори во прав
и замине во бескрајот.
Се затемни облакот,
а ново сонце во друга надеж ќе се роди
и ќе се препороди.
Ангелите танцуваа над црните облаци
испуштајќи само по една солза
од секое око.
Густите памукчиња се напија од солзите
очекувајќи го дождот.
Белодробните крила заробени во кафез
молеа за спас.
Исчезнуваше и кислородот
заедно со слободата.
Исчезна мирот
кога ја снема чистината.
Ќе исчезне и прашината
штом победи белината.
Исчезнуваме претворајќи се
во прашинки.
Исчезнуваме во просторот
како птица далечна
што се губи од видикот.
Исчезнуваме како капка дожд
што паѓа во езеро,
како снегулка што се топи во рака,
како сенка кога сонце ќе снема.
Исчезнавме без да знаеме.
И со чезнеење за подобро утре
не престанавме.
Зошто ние ќе се сториме прашинки,
но песната никогаш нема да исчезне.
Таа ќе биде Преминот од сегашност
во Вечноста.

*Стиховите се дел од Зборник поезијата во која се застапени песни од членовите на Школа за поезија – Делегација Македонија :
Зборник поезија

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.