Да ја промовираме и да ја доближиме македонската поезија, творештво и култура до читателите и до сите оние кои сакаат да бидат духовно збогатени без оглед на кое место на земјината топка се наоѓаат, а го говорат и/или разбираат нашиот јазик!

Вие можете да допринесете во „промовирањето“ и  доближувањето доколку ја следите нашата страна и доколку ги поканите вашите пријатели да им се допадне нашата фб страна: Крајбрежје на два спротивни света Блог, а исто така можете да направите „share“ на оваа објава,односно да ја споделите со вашите пријатели на социјалните мрежи 🙂
Доколку сте мрзеливи да испраќате покани, можете усно да им го спомнете името на блогот, па можеби ќе се развие дискусија доколку и вашите пријатели веќе го следат или ќе го заследат доколку не чуеле за него. Која е поентата на ова со поканувањето? Затоа што фб страната има речиси 800 допаѓања, а тоа не е вистинската бројка на тоа колку луѓе чуле и го отвориле блогот.

Еве една слика со статистика колку да имате претстава колку посетители сме имале на годишно ниво за 2017година (бројките се однесуваат од почетокот на оваа година, до сегашниот момент):

Статистика на блогот по години

 6.147 се вкупните прегледи, а посетителите 3.924

Како што може да се забележи од сликата 2014 година засега имала најголем број прегледи. Вистината е дека овие цифри/бројки се пресмешни споредени со странски блогови или некои популарни сајтови кај нас.

Моментално сум и заменик главен уредник на порталот http://zenica.mk/  и конкретно од таму е споредбата затоа што годишните вкупни прегледи од блогов се бројка на преглед од само една објава во еден ден таму. И драго ми е што луѓето го посетуваат порталот, затоа што има што да понуди.

Исто така, кога сме кај нашиот блог, можете да направите и „follow“  – опција која исто така може да ја најдете од десна страна на почетната страна на блогот и воедно да се регистрирате со меил за да ви стигнуваат известувања во вашата пошта за новите објави.

Да го збогатиме македонскиот интернет простор со нешто поинакво, ново, интересно и културно!
Да паузираме од политички теми, дебати и расправии, седници и вести барем еден час во денот.
Вие мора да си одвоите минимум 2 часа во денот кои ќе ги посветите лично за себе, а наша препорака е од тоа време кое што е наменетно за вас самите да одвоите барем половина час во денот (или помалку) за да ги прочитате нашите содржини.

2 спротивни светадва света

Без вашата поддршка и читаност немаше да постои овој блог во интернет просторот со популарноста која што ја има во моментов. Популарност која бројките не ја говорат засега, барем не статистички. Но, имам информација дека нашето „име“ – Крајбрежје на два спротивни света – полека станува чуено.
И, нам ни е драго поради тоа. Спремаме некои мали наши „проекти“ кои секако нема да останат незабележени. И ќе бидете известени навреме.

Да се свртиме сега кон тие што читаат – без редовните читатели ќе беше само некој рандом блог кој си го води (водат) некоја „хулахопка“ и „ајронлејди“ понекогаш, и ќе останеше во сенка и никој за него немаше да знае што би било штета затоа што во него се вложени многу време, труд и енергија.
И што е најважно, со многу љубов, затоа што секоја објава е напишана со огромни количини на љубов и позитивност.

Ќе потенцирам дека „главната цел“ ниту сега, а ниту првичната, не беше стекнување на „медиумска популарност“ или било каква друга популарност, туку можност за пополнување на времето поминато на интернет на продуктивен и забавен начин споделувајќи најразлични дела, содржини и мисли со сите оние кои ќе сакаат да ги видат и прочитаат.

Освен што можевме да се читаме, во последнава нецела година имате можност и да ме слушате каде што рециритам мои и туѓи дела од современи автори или автори кои не се повеќе меѓу нас, а се од големо значење за нашата уметничка литература. Доколку не сте запознаени, тука на линкот: Категорија рецитали можете да видите за што станува збор.

Околу рециталите не станува збор за никаков проект од кој може да се заработува (смешно е да се помисли дека многу лесно на интернет можат да се прават пари, посебно не преку водење блог во една мала држава како нашава), видеата ги правам лично јас и се аматерски (од читање на рециталот до крајниот производ – видео рецитал со текстот од стиховите) поставувани и објавувани на јутјуб каналот чисто од забава, корисно исполнување на слободно време затоа што рецитирањето ме исполнува душевно, и можност сето тоа да биде ставено и зачувано на едно место. Што за среќа на љубителите на поезијата сето тоа може да биде чуено и видено.

Слободно во коментар пишете од кого би сакале да чуете рецитал, можете да наведете име и презиме и наслов на делото! Ве поттикнувам вака затоа што кај нас да речеме моментално форумите се повеќе посетени отколку блоговите на пример, и сакам да направиме промена.

Имаше една шега дека денес сите станале блогери, твитерџии, диџеи и манекенки, јас би рекла поарно тоа отколку криминалци 🙂

1490572123529.jpgпостигнување

Благодарение на посветеното освежување со содржините какви што се, и редовното објавување минимум два пати неделно, за блогов почнува да се слуша надалеку (а, тоа го потврдуваат редовни читатели од Америка, Канада, Австралија, Хрватска, Србија, Англија, па дури имаме посети и од Ирска, Азербејџан, Ерменија итн).

Читателите кои не го разбираат македонскиот јазик имаат можност (со помош на Google translate – опцијата од десна страна на блогот) да го преведат на било кој јазик од понудените, а ги има речиси сите јазици на располагање.

Доколку сакате да читате македонски дела, да ја негувате македонската култура допринесете за заедно да ја дооствариме оваа цел – да станеме духовно побогати негувајќи ги јазикот, пишаниот збор и делата од македонските автори!

Без посветеноста, трудот, внимателноста, вложувањето на себеси и кратење од слободоното време за посветување време тука, желбата да се направи нешто поинакво, идејата да се спојат креативно, забавно и на некој начин културно-едукативно и константноста во сето тоа немаше да опстоиме цели 4 години и 6 месеци!

Ви благодариме за секоја посета, бидете корисни во исполнувањето на сите наши цели и поминете барем 5 минути на нашиот блог, ветуваме дека ќе сакате да ги зголемите минутите и што е најважно, нема да зажалите што сте „потрошиле“ време овде и заедно ќе допринесете нашата приказна „Крајбрежје на два спротивни света“ да продолжи да живее!

Ви благодариме на секое читање, на секое споделување, на секоја минута посветена читајќи и желбата да бидете дел од нашите читатели.

Ние сме внатрешно (интринзично мотивирани) нашата „приказна“ да продолжи да постои, а единствена надворешна мотивација која ги поттикнува нашите залагања се вашите посети (читања) и прераскажување (споделување).

Тоа е доволно за да допринесете за „живоста“ на нашата заедничка приказна!

До следно,
Н.Н.

 

Advertisements

2 thoughts on “Која е нашата цел и зошто блогираме цели 4 години?

  1. Прекрасни Сте, …со особено задоволство Ве читам и баш со нетрпение го очекувам секој Ваш нов текст…Одлично ја презентирате македонската култура. Поздрав, не менувајте се, …вака сте совршени.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s