Најтажната песна на светот – Наталија Наумовска (рецитал)

Душава што ја пее и убива
оваа тага во себе што ја сокрива,
и темнина што ја покрива,
и пак наутро во весела се преоблекува.
Ноти што не се свират,
в срце длабоко продираат,
оган и вулкан запалуваат,
ноти што не се допеваат.
Душава што пее, никој не испеал,
скромни песни од солзи и чемер
со јад и немир збрани во исти кавал,
со тивок крик и
солза се завеала.
Ноти што не се свират,
во заборав не паѓаат
оти спомени се како лузни
што срце параат.
Душава што пее, никој нема да запее
и кога новото сонце ќе огрее,
и кога во пепел ќе се престориме
од песната најтажна, ќе се опростиме.
Ноти што не се свират,
не ги погаѓаат сите,
и кога низ магла ти минуваат дните,
запеј една, длабоко од душата,
нека е најтажната,
таква песна не слушнал секој.

alone-sad-photos-24

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.