Скриена вистина

Влези во одајата на тајните,
не ќе чуеш ниедна лага,
не ќе видиш ниедна вистина,
ќе видиш едно срце заробено во ковчег
кое не заборавило да чука,
клуч од ковчегот ќе бараш,
а тоа во него крие илјада и една тајна.
Во ладната одаја спие мразот
сонце не продира,
темнината внатре се заробила
како господарка на злото,
злобна се родила,
не ќе видиш светлост,
не ќе почувствуваш топлина.
Влези во одајата на тајните
таму не ќе најдеш
ни иднина, ни убост,
таму ќе најдеш пајакова мрежа
и стапица за глувци,
темнината ќе те покрие и завее,
а ти само излез ќе бараш!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.