Ѕвездата само во ѕвезда ќе ја најдеш – Радован Павловски

Излезена од бисерот на школка
Морска ѕвезда осветлува пловидба.
Станав тело на својата мисла.
Пат меѓу ѕвезди првпат
Исправен во времето ќе останам.
И ако ме побараат полегнатите
Во сонот лек да најдат
Тогаш некое заборавено време
Ќе проговори
И еден заборавен народ
По заборавени патишта ќе се крене
И ќе ги побара своите траги
А, ако не ги најде
Во птица ќе се престори 
И ќе ги опее
А, ако сонцето го снема
Во длабока земја ќе слезат
И ќе го откопаат сонцето.
Ѕвездата само во ѕвезда 
ќе ја најдат.
Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.