Шепнувачот – Донато Каризи

Книгата која го одбележа месец јуни е „Шепнувачот“ од Донато Каризи или оригинално „The Whisperer“ (2009) - Donato Carrisi На линкот може да се најдат оцените и како членовите на Goodreads ја оцениле книгата: Goodreads reviews                         Психолошки трилер, бестселер - рекордер и повеќекратен добитник … Продолжи со читање Шепнувачот – Донато Каризи

Advertisements

Стихија

Солзите ја наводнуваа плодната почва, таа се хранеше со солени и врели капки што доаѓаа како солени бранови како стихија, а потоа како затишје после бура. Тоа ти е процес на прочистување од секакви штетници напаѓачи на почвата, за да може да дише, да биде корисна, прочистена, плодна и здрава. Оклоп од железо облечен и … Продолжи со читање Стихија

Стихија – Наталија Наумовска / Natalija Naumovska

https://www.youtube.com/watch?v=xuuV2RTl1KM&feature=youtu.be Солзите ја наводнуваа плодната почва, таа се хранеше со солени и врели капки што доаѓаа како солени бранови како стихија, а потоа како затишје после бура. Тоа ти е процес на прочистување од секакви штетници напаѓачи на почвата, за да може да дише, да биде корисна, прочистена, плодна и здрава. Оклоп од железо облечен … Продолжи со читање Стихија – Наталија Наумовска / Natalija Naumovska

Заминувањето на големиот Ветер во нови авантури (16)

Преостанатите два дена беа исполнети со многу активности, запознавање на градинарот и Детето, и прошетките на сите тројца беше совршена прилика Ветерот и Детето да ги поминат заедно преостанатите часови пред разделбата, а градинарот да се зближи со него за да им биде попријатно во првите денови додека се навикнуваат на заедничкото живеење. Од нивното … Продолжи со читање Заминувањето на големиот Ветер во нови авантури (16)

Десет (10) причини зошто во лето треба да се читаат книги

Поголемиот дел од нас едвај чекаат температурите да се подигнат, но не за да одат на базен туку за да имаат време да читаат под сенка. Љубителите на читањето не ги интересира кое годишно време е за да си се сместат удобно и да нурнат во страниците. Впрочем, тие си имаат ритуали на читање во … Продолжи со читање Десет (10) причини зошто во лето треба да се читаат книги

Обред на прочистување – Катица Ќулавкова (рецитал)

https://www.youtube.com/watch?v=VOztGyhiSbM Во мигови на љубов со заливот нуркаш и забораваш  на се' друго. Божицата на рамнодушноста ти ја гланца душата тој песочник кој се прелева од полно во празно од празно во полно па се прочистуваш не толку симболично колку стварно. Во чинот на парењето, потонуваш длабоко во себе, како во море и не ти … Продолжи со читање Обред на прочистување – Катица Ќулавкова (рецитал)

Изгреј – Филип Димкоски (рецитал)

Повелете чуете го најново објавениот рецитал на youtube видеото подолу: https://www.youtube.com/watch?v=ivKLDw6E3qU&feature=youtu.be Електронското издание на стихозбирката може да се најде на: makedonika.mk

Повикувам радост

Отвори и слободно влези, Диши длабоко и помисли Ако си ти болка, што сум јас? Јас сум само болка со име, А, не може да се умножиме, Треба да се разбиеме А, кога ќе се скршиме на парчиња Нека не состават и тогаш Ако сме пак болка, Борбата сме ја изгубиле. Од самиот почеток е … Продолжи со читање Повикувам радост

Последните денови на Ветерот на првото патување (15)

Следните денови поминуваа многу брзо. Ветерот се обидуваше да го научи Детето да чита на различни начини кои му паѓаа на памет и со помош на кои тој учеше да чита претходно. Откако Ветерот му кажа дека добил во наследство пари кои ќе може да ги троши додека е жив, тоа никогаш повеќе не го … Продолжи со читање Последните денови на Ветерот на првото патување (15)

Тишина – Ацо Шопов/Aco Sopov (рецитал)

Рециталот е готов, можете да го чуете на видеото подолу https://youtu.be/qKqWtEclaz0 Ако носиш нешто неизречено, нешто што те притиска и пече закопај го во длабока тишина, тишината сама ќе го рече.

Dos cuerpos – Octavio Paz (рецитал)

https://www.youtube.com/watch?v=RPSHBQP6geY&feature=youtu.be Dos cuerpos frente a frente son a veces dos olas y la noche es océano. Dos cuerpos frente a frente son a veces dos piedras y la noche es desierto. Dos cuerpos frente a frente son a veces raíces en la noche enlazadas. Dos cuerpos frente a frente son a veces navajas y la … Продолжи со читање Dos cuerpos – Octavio Paz (рецитал)

Ѕвездата само во ѕвезда ќе ја најдеш – Радован Павловски

https://www.youtube.com/watch?v=HhD1HxYtkAw Излезена од бисерот на школка Морска ѕвезда осветлува пловидба. Станав тело на својата мисла. Пат меѓу ѕвезди првпат Исправен во времето ќе останам. И ако ме побараат полегнатите Во сонот лек да најдат Тогаш некое заборавено време Ќе проговори И еден заборавен народ По заборавени патишта ќе се крене И ќе ги побара своите … Продолжи со читање Ѕвездата само во ѕвезда ќе ја најдеш – Радован Павловски