„КНИГОМОБИЛИТЕ“ постоеле кога интернетот не постоеше

„Книгомобилите“ биле вид на подвижни библиотеки кои носеле книги до руралните области и предградјата кои немале згради со библиотеки. Во 19 век станале особено популарни и од кочии се развиле во прилагодени возила на четири тркала кои станале и дел од американската култура. Врвот на популарноста го достигнале во средината на дваесетиот век.

bookmobile

Тие биле дизајнири така што превозното средство се прилагодувало како подвижна библиотека и биле паркирани така што секој минувач би можел да има пристап до нив.
„Книгомобилите“ постоеле за да им овозможат пристап на книги на луѓето од селските подрачја или од оние средини каде што не можеле да имаат пристап до книги воопшто или книги кои им биле потребни.
Интересно е да се спомне дека и во 21 век овие „Книгомобили“ уште постојат, а се „раководени“ од библиотеки, училишта, активисти и други организации.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.