Библиоманија: Чудната историја на компулсивното купување книги!

Секој љубител на книги го знае чувството на претрупување со книги.

Кафе и книги

Секој љубител на книги го знае чувството на претрупување со книги. Секој од нас постојано купува книги кои ги додава на својата листа за книги кои сака да ги прочита. И така, ден по ден, книгите се насобираат, а се разбира ова е нешто со кое секој љубител на книги се гордее. Уживаме кога ќе ги погледнеме нашите прекрасни полици полни со книги и уживаме постојано да ги преуредуваме и да ги средуваме.

Но, дали знаете дека собирањето на книги порано се нарекувало „библиоманија“? Во продолжение ќе имате можност да прочитате една многу интересна приказна која излезе во „Гардијан“, која говори за историјата на библиоманијата и нејзиниот развој. Статијата е напишана од Лорејн Бери. Прочитајте го текстот на македонски јазик, а најдолу има линк кој ве води од оригиналната статија.

Во 19 век, собирањето книги станало многу вообичена работа помеѓу мажите, особено во Британија и се претворило во опсесија којашто еден…

View original post 1.264 more words

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.