Интересни и необични факти за Едгар Алан По!

На денешен ден е роден Едгар Алан По!

Кафе и книги

На денешен ден, во 1809 година, роден е еден од најголемите американски поети и писатели, Едгар Алан По. Пионерот во областа на кратите приказни, научна фантастика, хорор и детективски приказни, има навистина богато творештво кое ја краси американската и светската литература. „Гарванот“ е ремек-дело какво-што ретко може да се прочита. Тука се и неговите поеми, раскази и дела како: „Анабел Ли“, „Лижеја“, „Елеонора“, „Пропаста на куќата на Ушерови“, „Човекот од толпата“, „Предавничко срце“ и многу, многу други.

Во чест на денот на неговото раѓањe, ви претставувам неколку интересни и необични факти за кралот на меланхолијата!

~ Неговото ремек дело „Гарванот“ речиси преку ноќ го направило многу познат писател во САД. Постојат приказни за тоа како децата оделе позади него и плескале со рацете и истовремено имитирале звук на гавран. Тој се приклучувал на овие игри и ненадејно се вртел и извикувал „Nevermore“.

~ Тој продолжил да пишува и откако умрел…

View original post 771 more words

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.