„Норвешка шума“ – Харуки Мураками (рецензија)

Кога ќе ја чуе песната на Битлси (патем насловот на книгата е и нејзното име), Тору Ватанабе се сеќава на својата прва љубов, Наоко -девојката на неговиот најдобар пријател Кизуки. Истиот миг во мислите се враќа во минатото, кога пред речиси дваесет години ги минувал студентските денови во Токио, загубен во свет на тегобни пријателства, секс, страст, загуби и копнежи – во времето кога во неговиот живот влегла младата жена Мидори, а тој морал да избира меѓу  иднината и минатото.

img_20170117_202742

Во содржината се среќаваат длабоки размисли за паметењето, животот, настаните што ни се случуваат, тажните и платонски љубови, спомени од минатото и начинот на кој тие се доживеани е прекрасно опишан.

„Понекогаш се прашувам: АКО се сретневме ти и јас во сосема нормални околности и АКО си се допадневме еден на друг, што ќе се случеше? АКО БЕВ ЈАС нормална и ти беше нормален (се разбира дека ти си нормален), и да не беше Кизуки, што ќе се случеше? Се разбира, тоа „АКО“ е премногу големо.“ – извадок од писмото кое Наоко го пишува за Тору.

На почетните страници, Наоко има барања од Тору и на тој начин тој секогаш ќе биде поврзан со неа. „Ќе направиш ли две работи за мене?, го прашува Наоко. Тој ѝ вели „Може да добиете до три желби, мадам.“ Таа му вели „Не, две се доволно. Едната е да сфатиш дека сум ти благодарна поради тоа што дојде да ме видиш.“ и втората желба: „Сакам секогаш да се сеќаваш на мене. Ќе се сеќаваш дека сум постоела и дека сум стоела овде вака до тебе?

Со интензивни емоции, длабоки доживувања и живописни слики чиниш се наоѓаш на сите места кои се опишани, оваа книга те носи во друг свет, свет кој ќе нема да сакаш да го оставиш до последната страница!

Норвешка шума е најпознатиот роман на Харуки Мураками, култна книга која неодамна беше најголем јапонски бестселер на сите времиња. Само во Јапонија се продадени над четири милиони примероци“. – пишува на корицата.
„Оваа книга е полна со студентки бунтови, слободна љубов и поп-музика од шеесеттите години. Исто така, таа е вистински емотивна и ги опишува врвовите, но и најдлабоките падови на растењето“ пишува Индепендент

„Трогателна приказна што погодува право во срцето…Мураками е несомнено еден од најдобрите светски романсиери.“ – Глазгов хералд

img_20170117_202831

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.