„Вероника реши да умре“ – Пауло Коејло

veronika_resi_da_urme

Книгава ја прочитав пред некои 4 години, а таа ме натера да посакам да ги прочитам сите останати од Коелјо. Ми се допаѓа неговиот начин на пишување затоа што наоѓам сличности со мојот. Пауло е еден од најпознатите писатели во светот и неговите книги се преведувани на 59 јазика на сите континенти (желба на секој писател).

„Вероника реши да умре“ оригинално издадена во 1998 година (210 стр).

Станува збор за Вероника која потекнува од Словенија која има 24 години и има сѐ што може да посака. И покрај тоа што води живот на нормална девојка на нејзина возраст излегувајќи по ноќни клубови, запознавајќи и забавувајќи се со привлечни мажи, сепак не е среќна, нешто ѝ недостига во животот. Затоа, на 11 Ноември решава да умре.
Откако ќе испие поголема доза на таблети за спиење, дознава дека ќе живее само уште неколку денови…

Посакува да умре и да се запознае со Господ или со она што се наоѓа таму некаде после смртта, без да претпостави дека Животот не сака да се откаже од неа прерано и да ѝдаде уште една шанса, таа веќе смисли како ќе ги помине последните минути од нејзиниот живот.
Решава да напише писмо помислувајќи на сите можни сценарија кога ќе ја пронајдат нејзините родители доколку си го одземеше животот на поинаков начин…
Нејзината пасивна страна како да исчезнува во „последните минути“, станува необично жива и почнува да ги слуша звуците кои доаѓаа од отворениот прозорец што гледаше накај плоштадот, па дури и момчето кое помина покрај прозорецот ја забележа и ѝ се насмевна мислејќи дека тој ќе биде последниот кој ја видел жива.

Се прободува на место во кое не очекуваше дека ќе се најде,и тогаш почнуваат да се испреплетуваат емоциите кај неа и во нејзината глава се одигрува психолошка војна помеѓу реалноста, стравот, очекувањето и надежта, реакциите од останатите и борбата за опстанок која претходно ја беше напуштила.

Претходно соочена со нејзината претстава и замисла за тоа каква би ѝбила иднината, знаејќи дека нема да може да го промени светот многу млада одлучува да ја предаде битката и да се запознае со смртта. Но, смртта не ја сака, со тоа ќе се запознае во текот на целото нејзино преиспитување и закрепнување во болница…

Лабилната личност, пасивноста, чувството на тага и незадоволство од животот ја доведува до ситуација да си го преиспита одново целиот нејзин живот соочувајќи се сопствено измачување, себесожалување, самоомаловажување, срам од останатие кога ќе дознаат за нејзината постапка…

Некогаш работите не излегуваат онакви какви што сме ги замислиле, а случајот со Вероника кога решава да умре, е само потврда дека ако нешто не треба да се случи, нема да се случи колку и да посакуваме да биде обратно…

Животот има свои начини за наградување и казнување, а дали Животот ја казнил или наградил Вероника одлучете сами.

И сфаќа дека секоја секунда од нејзиното постоење е личен избор меѓу животот и смртта. А нејзиниот избор, сепак е … да живее.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.