Бадеми и цели светови

Носиш бадеми и во нив светови
како два украси и бели бисери,
како огледало во кое себе си се гледаш,
како сенка од која нема кај да бегаш.

Носиш бадеми и во нив светови
цели тајни скриени и недопишани романи,
цели вистини недоречени и зборови неискажани
цели надежи собрани и неостварени желби.

Носиш бадеми и во нив светови
како два ѓердани лицето ти го украсиле
и во нив сета тага што те тишти ја скриле,
та чиниш се насмевнале за да не те издадат,
та светкаат како да ќе те заслепат.

Носиш бадеми и во нив светови
што во нив сите убавини се збрале,
што во нив илјадници слики заспале,
што во нив многу се загледале,
што нив малку ги преболеле.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.