Десет најубави библиотеки на светот

Сте посетиле некоја од овие библиотеки?

Literatura.mk

„ПОЛАР“, МАСТРИХТ
Од причина што почетоците на остварување на целта да се продава фикција преку онлајн-регистрирање се поздравува како иднината на книгите, што им преостанува на скромните книжарници? Иднината на еден иконски продавач моментално е несигурна. Книжарницата „Полар“ во Мастрихт беше загрозена кога „Полар“ објави банкрот во февруари. Таа моментално е отворена под името „Боекхандел Доминикаен“, но персоналот почна сеопфатна кампања за собирање средства за да ја спасат од затворање. Преуредена од доминиканска црква од 13 век, во 2006 година од страна на архитектите Меркс и Гирод (сегашен „Мерк Икс“), „Полар“ е храм на книгите што читањето го крева до религиско искуство.

1

„ЕЛ АТЕНЕО“, БУЕНОС АИРЕС

Посетителите можат да преминат од сцената во страниците во оваа аргентинска икона. Отпрвин изградена како театар „Гранд Сплендид“ во 1919 година, пред да стане кино во 1929 година, „Ел Атенео“ допира до драматичниот читател. Со тавани украсени со фрески, раскошни гравури и плиш црвени…

View original post 750 more words

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.