Шест тренда за книги за 2016-та: Поглед кон иднината

Најголемиот двигател што не познава возрасни граници во продажбата на печатени книги беше наглата побарувачка за боенки за возрасни.

Literatura.mk

Што ќе се случува со книгите во 2016-та? Еве шест тренда што треба да ги очекувате.

Книгите се враќаат во мода

Поточно кажано, печатените книги. Во декември, „Нилсен Букскен“ даде извештај дека во 2015-та биле продадени 571 милион печатени книги, односно 17 милиони повеќе од претходната година. Во меѓувреме, електронските книги, што во еден момент се предвидуваше дека ќе дојдат од 50 до 60% од вкупниот износ на продажба на книги, останаа само на 25%.

Големите печатени хитови докажаа дека нема само една демографска група што сака книги од хартија: вториот роман на Харпер Ли, „Оди постави чувар“, им се допадна на читателите од сите возрасни групи; „Браќата Рајт“ од историчарот Дејвид Мекала допре до постарите читатели; тинејџерите се навлекоа на книги од ѕвезди од „Јутјуб“; а „Дневникот на едно кускуле: стара школа“, последниот роман на Џеф Кини за основци, достигна неверојатни 95% од продажбата на печатени изданија.

Најголемиот двигател што…

View original post 939 more words

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.