Зошто треба да почнеме повторно да читаме хартиени книги

Вистинските книги ми дозволуваат да се оттргнам од себеси и да влезам во нечиј туѓ свет. Сепак, модерниот свет може да биде напорен.

Literatura.mk

read more books za blog-01

Мислење

Читањето на обични книги доаѓа со голем број на здравствени придобивки што ги нема кај електронските книги

Читањето само по себе има огрoмен број придобивки за нашиот ум: Истражувањата покажуваат дека читањето во текот на животот (или дури и доколку почнете да читате редовно во вашите 60-ти или 70-ти) може да спречи ментални проблеми. Покрај тоа што го одржувате умот во добра состојба и си ја зголемувате базата на знаење, читањето исто така може да ви го зголеми и чувството за емпатија. Како што покажува едно истражување од 2013 година, кога луѓето се идентификувале со емоционалните премрежиња на ликовите од книгите, тие станувале посочувствителни во вистинскиот живот.

Затоа, се разбира, актот на читање е одличен. А да не заборавиме и дека читањето исто така влијае и на вашето физичко и психичко здравје. Во денешниов свет, што е придвижуван од страна на технологијата, хартиената книга се замени со електронска – со „Киндл“…

View original post 1.078 more words

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.