За наградите на ДПМ досега пријавени 75 книги

На конкурсот за традиционалните награди на Друштвото на писателите на Македонија за најуспешни остварувања во 2016 година, досега пристигнале 75 дела од 68 автори, соопшти македонската писателска асоцијација, која очекува бројот на книгите да биде поголем со оглед на тоа дека конкурсот е отворен до крајот на декември.

Пристигнатите дела конкурираат за наградите „Ацо Шопов“ за поезија, „Стале Попов“ за проза, „Димитар Митрев“ за критика и есеистика, „Ванчо Николески“ за книга за деца и „Книжевен мост“ за најдобра книга напишана на еден од јазиците на националностите.

Високите признанија ќе бидат врачени на 13 февруари 2017 година на свеченоста по повод јубилејот 70 години од основањето на Друштвото на писателите на Македонија.

Одлуките за најуспешните остварувања ќе ги донесат жири-комисии составени од 15 истакнати писатели, академици, универзитески професори, критичари и есеисти.

Преземено од: Курир

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.