Ако се измори, ќе замине на доживотен одмор

Ако се умори, нема назад.
Ништо не ја враќа, а требало да ја задржи.
Ако не претставува приоритет, ќе замине.
Без око да ѝ трепне.
Без да погледне назад.
А, ќе се распарчи на делчиња.
И скришно ќе плаче.
И пак ништо нема да ја врати.
Зошто имало причина да замине.
И скришно ќе закрепне.
И никој нема да забележи дека била скршена.
Ако се умори, ќе земе одмор од тебе засекогаш.
Нема да ѝ биде првпат да одмара од нешто.
Заминала на доживотен одмор и од други.
Немој да ѝ дозволиш да се умори.
Ако си уморен од неа, кажи ѝ.
Ќе те сфати.
Ама пак ќе биде уморна, зошто ти си бил уморен.
И пак ќе се распарчи.
И ќе закрепне.
Не ѝ дозволувај да се умори.
Читај ѝ од поглед кој ти вели
дека ѝ требаш.
Многу повеќе отколку на било кој друг.
И ако не ти треба таа, не ја уморувај.
Можеби ќе сфатиш дека само таа е битна.
Само да не биде касно.
Ако не е најбитна, не ја уморувај.
Зошто ќе се умори
и ќе замине на доживотен одмор.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.