20 причини зошто читањето книги е корисно!

Читањето вести и новости на Facebook не е исто како читањето книга од Толстој, факт што не треба да го занемариме.

Ви претставуваме 20 начини на кои книгите го подобруваат квалитетот на животот и нас како личности

1. Читањето го збогатува нашиот речник.

2. Книгите ја зголемуваат мозочната функција.

3. Читањето може да нè заштити од Алцхајмер.

4. Книгите го намалуваат стресот.

5. Читањето го подобрува квалитетот на сонот.

6. Книгите ја поттикнуваат емоционалната интелигенција кај луѓето.

7. Читањето книги помага во борбата со депресијата.

8. Читањето ве прави попривлечни личности.

9. Книгите можат да помогнат полесно да се справите со животните предизвици.

10. Луѓето кои читаат полесно ги прифаќаат културните разлики кај другите луѓе.

11. Читањето е подеднакво ефективна терапија како музиката или филмовите.

12. Оние кои континуирано читаат имаат подобра меморија и се попаметни.

13. Читањето може да ги подобри вашите писателски способности.

14. Книгите ве мотивираат повеќе да го вежбате телото.

15. Љубителите на книги повеќе им помагаат на другите луѓе или волонтираат во хуманитарни организации.

16. Читањето ги проширува нашите видици.

17. Со читањето книги полесно учиме странски јазици.

18. Читањето ве прави подобар слушател.

19. Книгите ја поттикнуваат креативноста во нас.

20. Родителите и децата кои читаат заедно градат подобар однос.

Извор:
Кајгана

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.