Интересни факти за книгите

Иако читате книги, сепак, постојат некои работи кои не ги знаете за нив. Собравме некои интересни факти за книгите, е-книгите и за издаваштво во целина.

1. Седумнаесет од 100-те книги на Кindle во 2012 година се само објавени. Овој број се зголемува секоја година.


2. Се предвидува дека во рок од три години, 75% од книгите ќе се продаваат на интернет, а само 25% во книжарниците.


3. Првите печатени книги не го содржат името на авторот, па дури и насловот на насловните страници. Кориците сами по себе биле уметност и најчесто биле опфатени со цртежи, кожа дури и злато.


4. Најдолгата реченица испечатена се наоѓа во “Les Miserables” на Виктор Хуго (Victor Hugo). Таа е долга 823 збора.


5. Зборот “сајбер спејс” потекнува од новелата “Neuromancer” напишана од страна на Вилијам Гибсон (William Gibson) во 1984 година.


6. Кога станува збор за потеклото на неверојатните зборпви, поимот Yahoo, всушност доаѓа од романот “ Гуливеровите патувања” (“Gulliver’s Travels”) објавен во 1726.


7. Книгите кои се користеле биле оковани на полиците во библиотеките со цел да се спречи кражба.


8. Првата книга која е напишана со користење на машина за пишување била “Авантурите на Том Соер”.


9. Девојчето Алиса од “Alice in Wonderland” (“Алиса во земјата на чудата”), била Alice Lindell. Нејзиното семејство било пријател со авторот и тој напишал приказната за неа, кога таа била 10 години.


10. Луѓето во Исланд читаат повеќе книги по жител отколку во било која друга земја.


11. Поранешниот американски претседател, Теодор Рузвелт, читал по една книга дневно.


12. Најстарата книга за готвење е напишана на глинена плоча од страна на Акадијците. Таа датира до 1750 п.н.е. (во време на Хамураби) и ги содржи најстарите познати рецепти за готвење.


13. Топ 3 најчитани книги во светот се: Библијата, Цитати од претседателот Mao Tse-Tung и Хари Потер.


14. Најскапата книга во светот била купена од страна на Бил Гејтс за $ 30,8 милиони. Таа била “Codex Leicester” од Леонардо Да Винчи.


15. Феноменот во светот и бестселерот на E.L. James “50 нијанси на сиво” за првпат била објавена на фан страна.

Извор: Факти.мк

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.