Записите за Џозефина (99)

josephine

Надежта за подобро утро секогаш ѝ спиеше на рамо,
желбата за посреќна иднина никогаш нема да ѝ згасне,
а таа секој ден се трудеше утрото да ѝ биде подобро од претходното
и иднината да си ја направи посветла.

Никогаш не знаеш што те чека во потполност,
ама знаеш ти што чекаш и што би требало да те чека
во меѓувреме додека се бориш со неизвесноста
и се справуваш со незнаењето.

Надежта за помирен свет и живот без болести и злоба не ја напушташе,
желбата за чиста и здрава околина ја имаше од мали нозе,
а таа секој ден се обидуваше да придонесе за поздрав свет
и почиста и поздрава околина.

Не беше светец ниту Господ,
но беше доволно голем човек
и пред сѐ обичен смртник
за да може да посака нешто спротивно од ова.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.