Записите за Џозефина (91)

josephine

 

Перото со кое го пишуваше својот роман
цврсто го држеше и не го пушташе,
перото со кое го пишуваше својот роман
беше највредното нешто што го поседуваше.

Во романот самата беше главен јунак,
ама и други имаа главни улоги,
но никогаш не дозволи
таа да биде споредена улога.

Улогите секогаш ја предизвикуваа,
ја тераа да биде посилна од што беше,
ја носеа кон нови откритија,
ја бодреа да се истражува
чиниш е неоткриена планета.

Неоткриено богатство се криеше во неа,
а Џозефина секој ден беше се побликсу
до негово целосно откритие,
до пронаоѓање на нешто вредно
кое живот ќе ѝ значи.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.