Записите за Џозефина (89)

large
Џозефина

Во собата со поглед кон море,
се криеја тајни кои само вљубените ги знаеја,
се криеја воздишки и безброј страсти,
макар и во замислената соба
која сигурно некаде постои
и ги чека нив двајца,
за тие да ја напишат нивната историја во неа,
и да го насочат погледот кон морето
кое сега беше мирно, а некогаш разбранувано.

Во собата со поглед кон море,
се криеја илјадници странци кои постануваа блиски,
се криеја приказни од нови спомени,
макар и биле болни
приказните постоеја
и чекаа да бидат раскажувани,
за да можат да бидат слушнати
и  да бидат прераскажувани
од поколение на поколение.

Во собата со поглед кон море,
се криеја височини кои чекаа да бидат дофатени,
се криеја далечини кои чекаа да бидат откриени,
макар и само на сон,
а штом се сонуваа,
можеа да бидат и јаве,
за да можат да станат реалност
и да бидат слатки вистини.

Во собата со поглед кон море,
лежеа двајца.

Во собата со поглед кон море,
се чувствуваше неопислив спокој.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.