„Лажни погледи“

eyes

 

Не го познавам тој поглед повеќе. Некогаш беше полн со топлина, а сега се заледил. Погледот кој можеше да помилува сега може да те расече…
Лажно е сѐ околу мене. Лажни се погледите, лажни се насмевките. Лажни сме ние.
Насмевките кријат подлабоки приказни, а некогаш се обидуваат да ја сокријат тагата.
Која е приказната зад твојот лажен поглед? Помалку од топол, повеќе од тажен, сепак е лажен.
Зошто ниту еден поглед не здоболува толку силно колку тој кој некогаш ти ја галел душата?
Да допре до душата не може секој, а ти допре до неа со тој лажен поглед. И ја расече. А, претходно ја галеше. Колкава суровост можел да скрие еден таков поглед, не сме свесни. Не сме свесни зошто ретко се обидуваме да им читаме од очи на другите.
Кога ќе погледнеш подлабоко во нечии очи и ќе го прочиташ тоа што тие го кријат, многу е веројатно дека ќе откриеш очи кои лажно те гледаат.
Не е потребно да те гледаат такви очи запомни, можеби некаде се кријат такви кои едвај чекаат да те погледнат со сета нивна искреност и чистота.
Ти со каков поглед ги гледаш другите? Со каков поглед го гледаш светот? Со каков поглед ќе се разбудиш утре? Со каков поглед ќе го пречекаш денот?
Немој да биде лажен. Нека биде секаков само без презир, злоба и лага. Нека биде оптимистичен. Нека биде светол. Само не, лажен.                                                                    Кога лажеш во очи ли гледаш?

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.