Записите за Џозефина (84)

44large

 

Во таа празна соба имаше еден огромен куфер,
во него имаше сѐ освен алишта,
во него имаше сѐ што ѝ беше потребно,
во таа празна соба никој немаше да патува
зошто Џозефина патуваше, а не се помрднуваше од место,
зошто патуваа и тие покрај неа
поради неописливата имагинација
и нејзиното живописно раскажување
со кое детаљно ги опишуваше местата
кои ги сонуваше или ги гледаше на слика,
кои ги доживуваше како да ги посетила,
кои ги обојуваше со свои тонови
и ги претвораше во приказни
кои многумина сакаа да ги слушаат.
Во раа празна соба имаше еден огромен куфер,
во него беа збрани сите нејзини детски стравови
во него беа збрани сите нејзини спомени,
во него без збрани сите нејзини сеќавања
зошто Џозефина тука ги спакувала, за да не ги загуби,
зошто ги чуваше себично
за никој да не ѝ ги земе
и да не ги заборави никогаш,
со нив беше посилна
со нив беше пожива
со нив беше посреќна
со нив беше своја
со нив беше посигурна,
со нив беше и дете и возрасна истовремено.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.