Извини грешко, сега ти ќе учиш од мене!

erase

Грешници сме, грешиме и ќе грешиме. Тој што ќе рече дека никогаш не згрешил, ќе излаже. И ако излаже за тоа прави уште поголем грев – се лаже себе. А, од тоа да се лажеш себеси нема поголема штета. Поголема грешка од тоа да простиш некому, а себе да не си простиш не постои! И така велам, грешки имам направено еден куп и не се срамам да го изјавам тоа. Кој нема направено? Ама викаат од грешките се учи најдобро, а уште подобро од туѓите. Моите грешки се лично мои, последица на моите одлуки и понекогаш од моите „непромислени“ постапки, па така никој не може да ми суди за нив. Ако се учи од грешките, тоа значи дека колку повеќе грешки правиш толку повеќе „знаеш“? Стануваш мудар со секоја поука која ќе ја извлечеш после тоа ако знаеш да процениш внимателно и ако си ја признаеш грешката. Но, сега време е за промена на улогите! Од денеска одлучив наместо јас да учам од неа, грешката ќе учи од мене. Како? Едноставно. Ама не може да се објасни и убаво да се долови преку збор. Тоа ти е нешто како мистицизам, но целта е да постигнеш не само замислена, туку вистинска утопија! Хармонија со себеси и со другите околу тебе зошто доста е за грешки, време е грешките да се плашат од тебе. Следен пат пред да се обвиниш дека си направил грешка, помисли дали можеби вината ќе ти помогне во нејзино надминување.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.