Повторно издигнување

Пак паѓаш.
И повторно стануваш.
Во немоќта на сопствениот збор
се гушиш и снемуваш воздух.
Во длабочината на сопствените мисли
потонуваш и се давиш.
Во сржта на твојата душа
лежат емоциите закопани длабоко.
Во јасноста на ситуацијата
наоѓаш парадокс.
Во чистотата на музиката
се измиваш и лекуваш.
Во бесмисленоста
наоѓаш одговор,
во нихилизмот – севкупност,
во севкупноста – празнина.
И повторно се раѓаш.
Во сопствената кожа
стануваш сосема свој,
а се чуваш само за едно:
да бидеш вистинскиот ти.
Во канџите на лагите
ја наоѓаш правата вистина.
Во сплетот на случки
јасно го гледаш расплетот.

shutterstock_17437711-1.jpg

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.