Замолчи пред вистината

Некогаш е подобро да премолчиш.
Кога тишината е повредна и од најскапото злато искористи ја. Стани најбогата на свет. Нека ги боли твоето богатство зошто нивните души никогаш нема да бидат богати како твојата.
Кога премолчуваш во моментот кога си најповредена, се повлекуваш и си одиш засекогаш, тогаш ја дознаваат вредноста на твоето молчење.
Кога намерно не го кажуваш она што порано не би го преќутела стануваш мудра. Сфаќаш дека некои зборови немаат такво значење какво што реално им се припишува. Секој му дава свое значење на она што ќе го слушне. А, своето значење на зборот останува исто. Кој и да го изговори зборот не се менува, се менуваат чувствата што ги предизвикува. И сече. Зборот има толкава моќ како на нож свежо забиен директно во срце, не во грб. Зошто може да те убие. Душевно. И да му е гајле зошто тој не е крив, туку оној кој го изговирил.
Никогаш не премолчувај кога знаеш дека си во право, но замолчи пред вистината, зошто таа го има последниот збор.

image

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.