Хармонија

download

Делот од целото недостигаше. Така правеше хаос кој повеќе наликуваше на уметничко дело. Не си комплетен кога заспиваш со недовршени редови…Не си цел кога твоето отсуство не боли никого, а празнината нема кој да ја пополни. Добро знаеш како е да ти фали дел од сложувалката…Трчаш да ги пополниш сите празнини, а трчајќи правиш уште поголеми и така одново почнуваш па сѐ до крајот. Не се плаши од нихилизам, плаши се од несфаќањето за неговото значење, зошто постоиш за да разбираш и не смее да биде поинаку. Кога можеш да го разбереш и она што никој не го разбира, кога некој ќе те разбере кога мислиш дека никој тебе не те разбира тогаш си вистиснки среќник. Не трагај по среќата, трагајќи можеш да се изгубиш себе, пронајди ја неа зошто таа е скриена во тебе. Кога гледаш напред не заборавај каде води обратниот пат. Кога ќе стигнеш онаму кај што не бил никој, кога некој ќе те гледа како никогаш никој претходно, тогаш има смисла сѐ што правиш. Сомнежот во себе те јаде одвнатре, ама ти исто така имаш шанса да го изгризеш, проголташ и никогаш повеќе да не му текне да се појави. Кога можеш да го прифатиш она што си мислел дека не е прифатливо, кога хаосот го гледаш како дел од хармонијата, тогаш не си повеќе истиот. Сега си отворен кон нови предизвици. Делот од целото во секое време можеш да го пополниш, ама сфаќаш дека и без него се можело. Всушност недостатокот го прави целото да изгледа хармонично. Зошто поинаку не би можела да постои хармонијата. Не би можеле да ја видиме, не би можеле да ја препознаеме. Сега ја знаеме. И тоа е доволно. Знаеме дека нејзе ја има во секој детаљ, во секое ќоше и несовршено место. Затоа што човекот е најхармонично уметничко дело полно со несовршености, во кого спие хармонијата.

harmony.jpg

  

2 comments

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.