„Затвор“

 

Роб на своите мисли,
чувар на внатрешниот глас
од кој некогаш ти доаѓа
да викнеш на цел глас:
„не ме измачувај“.
Вечен судија
и морален проповедник,
гласот кој ти зборува одвнатре:
„така не треба“.
Роб на своите мисли,
осуден доживотно
и без помилување
во сопствената кожа.
Од која не можеш да побегнеш,
која ти служи,
ако ја служиш,
која те наградува
ако си послушен,
која те казнува
ако си лош кон неа,
која те следи
насекаде и засекогаш.
Роб на своите мисли
на тие тивки убијци
кои немилосрдно
полека, но тивко те убиваат.
Одвнатре, нечујно
без да осетиш,
само молиш за помош,
која никогаш нема да дојде.

tumblr_ni577o5k851tjnthio1_1280

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.