Дрвото на животот

d1022ba6b7449080a4d20e9c168a530b

Длабоки корени пуштило
во длабочините на земјата,
со неговите цврсти стебла
растени со децении.
Исправено во осамено место,
повикуваше некој да го нахрани
нестрпливо очекувајќи го дождот
за да може да ја изгасне жедта.
Во неговите стебла беа врежани буквите на животот
се издигаше во височините,
незаборавајќи на своите корени
и на својот почеток.
Гранките се прегрнуваа
и раѓаа лисја од кои се збогуваа секоја есен,
додека дрвото беше сведок на тие разделби
кои му ја распарчуваа кората
како што се парчосуваше скршено срце.
Длабоки корени пуштило
во длабочините на земјата,
како што тој имаше пуштено корени
во нејзиното срце.
Исправено во осамено место
ги испраќаше годишните времиња
и секогаш ги пречекуваше на истото место
одново и одново.
Во неговите стебла беа врежани буквите на животот,
се издигаше во височините,
пишувајќи историја
која нема крај.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.