Зборови без звук

Зборови барам,
зборови немам,
збор што одекнува во тишина,
збор што боли во празнина,
збор што ќе го премолчиш,
а веќе си го кажал.
Зборови барам,
зборови не наоѓам,
за со нив да срушам мостови,
да изградам бродови,
за со нив да ја разбудам ноќта
и да го дочекам утрото.
Зборови барам,
зборови не ми се потребни,
за да ти кажам сè што знаеш,
за да ти преќутам сè што не знаеш,
зошто никогаш зборови не ми биле потребни
кога требало да ти кажам колку си ми фалел.
Зборови барам,
зборови секогаш ќе имам,
но ниеден збор не вреди
кога делата не го потврдуваат.
Зборови наоѓам
и кога ги нема,
ги слушам во нем звук,
ги довикувам во ноќите
во вид на приспивна без звук,
во вид на музика без ноти.
Зборови наоѓам
и кога ги нема,
за да изградам светови
досега невидени,
за да го разберам
она што сакаш да го премолчиш.
Зборови натежнале
како огромни карпи,
зборови се непотребни
кога допирот зборува сам од себе.
Зборови не се потребни
за да разбереш
што сакам да ти кажам.

downloadjhjh

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.