Носталгија

Зад планини и ридови,
зад поминати неповторливи денови,
се кријат јадеж за младост
и копнеж за радост.
Натежнале годините,
нараснале грижите,
остареле дрвјата,
осамиле клупите во паркот,
се покриле прозорците со прашина,
жедни за светлина.
Патување со мислите,
во блиски, а толку далечни дестинации,
во изживеани спомени
и неповратни времиња.
Брчка на челото,
знак на изминато минато,
бела коса,
огромна животна мудрост,
слави ги
и вреднувај ги.
Зад планини и ридови,
зад поминати неповторливи денови
се кријат илјадници насмевки,
безгрижност
и пролеани солзи.
Сфаќаш нема назад,
времето е секогаш победник
во најразличен облик,
те стасува и престасува.
Сфаќаш дека постои иднина
и после тебе.
Постои и минато без тебе.
Сегашноста зграби ја
зошто и таа ќе ти недостига.

balance-childhood-nostalgia-photography-favim-com-138417

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.