„Патешествие“

images

Казна ил награда,
светлост ил темнина,
бол или радост,
два краја на една димензија.
Очи гладни за убаво,
душа жедна за восхит,
скришни погледи
и восхитувачко напојување.
Бегаш ли од себе,
бегаш од животот,
ако бегаш од него
зошто суштествуваш?
Постоиш ти,
постојат и тие,
секој за себе,
сите за никого,
никој за тебе,
никој за другите.
Илјада чекори до сонот,
безброј пречки до крајот,
издржуваш јуначки
и го откриваш рајот.
Бегаш ли од себе,
бегаш од животот,
ако бегаш од него,
зошто постоиш?
Чекаш, а не знаеш до кога,
се радуваш, а стравуваш од тага,
плачеш, а очите ти се суви,
се смееш, а одвнатре умираш.
Мракот не те плаши,
ноќта ти е најдобар пријател
единствен кој нема никогаш да те предаде,
а тишината сојузник
кој ги знае сите твои тајни.
Патуваш во непознат правец,
со долги чекори
и уморно тело,
додека челото не ти се збрчка,
додека косата не ти побеле,
додека не постанеш спомен.
Дотогаш, живеј!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.