„Записите за Џозефина“ (65)

black_and_white_girl_by_lgkf310-d5eg3ft

Дождот ја накисна целата од глава до пети,
косата ѝ беше измокрена,
ладна вода се цедеше од нејзините алишта,
а таа се смееше и уживаше во секоја капка
чиниш гледаш мало дете како се радува.
Тоа и беше. Девојка со детска душа,
која низ шала знаеше да каже
дека никогаш нема да порасне.
Или дете со маска на возрасна девојка
кое се обидуваше да се вклопи
во светот на возрасните
и да ја игра таа улога на беспрекорен начин.
Беше реална.
Во толку изопачен и нереален свет
ѝ требаше рака која ќе ја држи цврсто,
збор кој ќе биде исполнет,
рамо за плачење кога ѝ е најпотребно,
а сето тоа од само една личност.
Беше поинаква.
Во недостаток на оригиналност и копии
ја промовираше нејзината уникатност
само со една нејзина појава.
Во свет на лаги и измами
бескрајно ја ценеше искреноста,
знаеше дека од ефтини луѓе нема да ја добие,
но таа настојуваше да ги чува покрај себе
оние кои беа вистински и искрени,
а беа во ограничен број.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.