Повикај ја ноќта

images (1)

И без допир, те допира
и без звук, ја слушаш,
и ќе те допре оставајќи белег
и тивко ќе ти шепне пред да заспиеш
дека секогаш ќе биде тука за тебе.
Нежно ќе те погали
доаѓајќи на твојата перница
и ќе ти пее приспивна песна
чиниш си ѝ дете,
кое го заспива
и секогаш го бакнува на чело
пред да заспие.
Ти влева сигурност,
а некогаш се плашеше од неа,
ја мразеше дека мислеше
чудовиштата се појавуваат само тогаш.
И без допир, те допира
и без звук, ја слушаш,
и ќе те остави буден
без око да склопиш
и тогаш ја мразиш,
трае како цела вечност,
а денот ја убива,
а ти пак посакуваш да ја сретнеш
и ти се исполнува желбата
секоја вечер во исто време,
додека утрото не ја земе.
Повикај ја нејзе,
чуварот на сите тајни,
сведокот на илјадници бакнежи,
рамото кое видело најмногу солзи,
приспивна песна која секого го заспива.
Повикај ја нејзе
и заблагодари ѝ се,
затоа што секогаш
ќе биде тука за тебе.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.