Таа црташе виножито во есен

Светлина проникна низ слабо подотоворените ролетни и влезе во нејзината соба. Утрото си го најави доаѓањето уште пред да ѝ заѕвони будилникот, а таа се разбуди пред него. Го надитри, го чекаше да ги испушти своите звуци кои секогаш звучеа ужасно и беа толку бучни, но сега не ѝ пречеше тоа, за промена. Беше некаде … Продолжи со читање Таа црташе виножито во есен

Advertisements

Национален ден на кафето/National coffee day

Љубител сте на кафе? Уживате во добра шолја кафе безразлика дали го пиете сами или во друштво? Имате потреба од внесување на кофеин секојдневно и не можете да функционирате ако не ја задоволите потребната дневна доза од кофеин? Некои од нас денот го започнуваат со една шолја топло кафе и потоа се спремни да им … Продолжи со читање Национален ден на кафето/National coffee day

„Записите за Џозефина“ (64)

Беше пред уште еден животен предизвик. Ја тестирше својата трпеливост. Ја негуваше својата љубезност. Ја хранеше својата љубопитност. Ја поздравуваше искреноста. Ја возвишуваше љубовта. Ја наводнуваше надежта. Ја ценеше трудољубивоста. Ја подигаше самопочитта. Ја игнорираше дволичноста. Ја слушаше интуицијата. Ја обожаваше природата. Ја љубеше музиката. Ја почитуваше послушноста. Ја вреднуваше одговорноста. Ја контролираше гордоста. Ја … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (64)

„Записите за Џозефина“ (63)

Ако насмевката го продолжуваше животот Џозефина ќе беше бесмртна, ако далечината беше голема, таа ја правеше малечка, ако денот беше ноќ, таа никогаш немаше да спие, неуморно талкаше по патеките кои своеволно ги избираше. Не беше сигурна каде точно патишата ќе ја одведат, но знаеше дека кога има некој до неа, некој како него, беше … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (63)

„Записите за Џозефина“ (62)

Живееше во чуден свет, навидум модерен и напреден, ама студен. Ладно им беше во душите, луѓето отуѓени едни од други како да се натпреваруваа кој попрв ќе му забие нож на другиот. Тоа ја повредуваше многу, неправдите ја болеа, а тажните судбини често знаеја да ја расплачат. *** И вечерва беше од оние ноќи кога … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (62)

Повикај ја ноќта

И без допир, те допира и без звук, ја слушаш, и ќе те допре оставајќи белег и тивко ќе ти шепне пред да заспиеш дека секогаш ќе биде тука за тебе. Нежно ќе те погали доаѓајќи на твојата перница и ќе ти пее приспивна песна чиниш си ѝ дете, кое го заспива и секогаш го … Продолжи со читање Повикај ја ноќта