„Записите за Џозефина“ (51)

black_and_white_girl_by_lgkf310-d5eg3ft

Косата ѝ мирисаше на кокос,
а нејзе ѝ беше лето во душата,
дишеше во ритамот на омилената музика
кога одеше земјата не ја допираше,
нежно играјќи си со сончевите зраци.
Сонцето го обожаваше,
или како што милуваше да каже,
таа беше „дете на сонцето“
прашувајќи дали некој на светов
му се радува повеќе од неа.
Во омилената комбинација,
зрачеше со самодоверба,
а лицето ѝ беше украсено
со една мала, но симпатична насмевка
која никого не оставаше рамнодушен.
Движејќи се по улиците на градот
го вдишуваше загадениот воздух,
ама пак ѝ мирисаше на лето!
Мирисот на старите липи,
мирисот на свежо косена трева
и топлиот воздух беа само предвесници
на едно долго и жешко време
кое допрва следува.
Сакаше промени,
не многу драстични,
но добро беше да ги има,
тие ја предизвикуваа да се натпреварува
и да испробува разни нешта,
да се пронајде и конечно да се стабилизира,
да биде онаа старо-нова јас
со јака волја и со преголема доза на оптимизам,
со рака полна надеж,
а река од мотивација,
море од среќа
и океан од убавини.
Еднаш некој ѝ рече:
„никогаш да не куртулиш од убавини“,
се молеше тоа да се исполни
и никогаш да не престане.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.