„Записите за Џозефина“ (48)

black_and_white_girl_by_lgkf310-d5eg3ft

Среќата знаеше да ѝ се насмевне
во вистински момент,
како магнет ја привлекуваше
и еуфорично ја делеше
со останатите.
Сонце?
Таа блескаше повеќе и од него.
Нејзе не ѝ требаше многу
за да биде задоволна,
ѝ беа потребни само
оние луѓе кои ги имаше покрај неа
и кои не сакаше да ги изгуби.
Предизвик кој го прифати,
борба која ја водеше,
песна која ја пееше,
роман кој го пишуваше,
сложувалка која требаше да се склопи
беше нејзиниот живот.
Таинствен лик во туѓите очи,
чиј лик спие во нејзините мисли?
Нежен шепот на усните,
кои усни ги бакнуваа нејзините?
Мек допир на вратот,
чии ли раце ја галеа?
Топла прегратка во ноќите,
со кого им се спојуваа световите?
Дал си стварност ил лага,
плод на фантазија
или вистиснка реалност,
слатка болка или горка радост,
Џозефина, што ли си ти?

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.