„Записите за Џозефина“ (31)

black_and_white_girl_by_lgkf310-d5eg3ft

Свежо утро.
Џозефина се разбуди пред изгрејсонце.
Свежина во нејзините очи,
во кои можеше да ѝ се прочита среќата.
Се плашеше дека нема многу да потрае.
Мирисот на првото утринско кафе
се протегаше низ целата соба,
а таа како по навика уживаше
во секоја голтка која ѝ предизвикуваше задоволство.
Кога сме веќе кај мирисите,
најомилен мирис ѝ беше оној
кога после цел ден изминат со тој
мирисаше како него.
Енергична и ова утро.
Правејќи ги утринските вежби
следена од длабока мотивација
секое  делче од нејзиното тело
се затегнуваше и добиваше облик
онаков, каков што требаше да биде.
Кога после тоа влезе под тушот,
кое патем ѝ беше најомилено место
за релаксација и уживање,
со секоја капка вода пролеана
на нејзините колкови и гради
беше поблиску до рајот,
затоа што миењето со чиста вода
за неа беше терапија за душа
исто како читањето поезија на омиленот поет
или слушањето на некоја мелодија
која ѝ беше мелем за уши.
Ги заврши утринските ритуали
и му се насмевна на денот.
Со длабок поглед во далечините
посигурна од било кога,
порешителна од никогаш претходно,
посмела во сите постапки,
посреќна и позадоволна од себе од секогаш!
Беше подготвена за успешен ден,
затоа што само храбрите ги прати среќа.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.