„Записите за Џозефина“ (19)

black_and_white_girl_by_lgkf310-d5eg3ft

Таа крадчка на сон,
постојан гостин во неговите мисли,
беше полна со позитивна енергија.
Џозефина беше и пекол и рај
и ден и ноќ, две во едно
без неа постоењето не би било вредно.
Како што ноќниот чувар
кој со сите сили се бори
да не заспие, кај неа беше обратно
таа се мачеше да потоне во сон
само затоа што јавето ѝ беше многу поубаво.
Сонуваше будно, речиси секаде
каде што беше сама со нејзините мисли,
во автобус или додека го чекаше
сеедно.
Правеше разлика помеѓу сонување
и дејстување.
Беше фантазер и сонувач кој секогаш
гледа позитивно на работите
со цврста верба дека еден ден
сонот ќе и стане јаве

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.