„Записите за Џозефина“ (8)

black_and_white_girl_by_lgkf310-d5eg3ft

Времето си одминуваше.
Како да работеше против неа.
Часовите и минутите изминуваа толку брзо
чиниш еден час е цела секунда.
Секогаш беше во трка со времето
иако беше сигурна дека тоа не постои навистина,
туку некому му текнало да го мери.
Понекогаш посакуваше да го запре
или барем некои мигови да ги врати назад,
ама знаеше дека тоа е невозможно.
Иако така, неа ништо не ја спречуваше да ужива
во секоја секунда, секој минут секаде и секогаш.
Така додека се возеше во автобусот под изгаснатите светла
и присуството на другите беше сама, но
одлично се забавуваше со своите мисли.
За момент некој детски плач ќе ѝ го одвлечеше вниманието,
па повторно се задлабочуваше и гледајќи низ прозорецот
патуваше и физчки, но и со своите мисли.
Многу им се радуваше на патувањата
иако ја исцрпуваа, но најмногу од сѐ
уживаше во патот кон дома.
Кај и да одеше, Џозефина секогаш дома се враќаше.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.